Hrvatski English
Gdje se nalazite:   Pitaj za zdravlje - Naslovnica Članci Interna medicina Kolonoskopija

Kolonoskopija

27.09.2010

Kolonoskopija - što je potrebno znati o samom postupku i pripremi pacijenta na zahvat.

Kolonoskopija

Kolonoskopijom Vaš liječnik pregledava sluznicu debelog crijeva tako da uvodi fleksibilnu cijev debljine prsta u anus te polako kroz rektum i cijelo debelo crijevo. Kolonoskopija se dobro podnosi i rijetko izaziva bolove. Može dovesti do nadutosti, pritiska i grčeva. Od liječnika možete dobiti sedativ za opuštanje i laške podnošenje zahvata. Ležeći na lijevom boku ili na leđima Vaš liječnik će polako uvoditi kolonoskop kroz debelo crijevo da bi pregledao sluznicu. Pri izvlačenju aparata ponovo će pregledavati sluznicu. Sama pretraga traje između 15 i 60 min. No ipak planirajte oko 3 sata za čekanje, pripremu i oporavak. U nekim slučajevima nije moguće uvesti aparat sve do spoja s tankim crijevom. Ponekad će liječnik zahtijevati ponavljanje pretrage, nadopunu drugom metodom ili će takva djelomična pretraga biti dovoljna. U slućaju da Vaš liječnik smatra da postoji područje koje je potrebno dodatno obraditi, tada će kroz radni kanal u kolonoskopu uvesti instrument za biopsiju (uzimanje uzorka sluznice), te uzeti komadić sluznice za analizu. Biopsijom se otkrivaju razna stanja, tako da liječnik može uzeti tkivo za analizu iako ne sumnja na karcinom. Kolonoskopija kojom se traži izvor krvarenja ujedno služi i za zaustavljanje krvarenja injiciranjem lijekova ili koagulacijom (termičko zatvaranje žile). Za vrijeme pretrage moguće je naći i polipe, koji se onda u istom aktu odstrane ili se dogovori novi termin za polipektomiju. Sam zahvat ne boli.

Polipi su izrasline sluznice crijeva i obično su dobroćudni. Veličinom variraju od malih pa sve do velikih nekoliko centimetara. Na temelju vanjskog izgleda nije moguće procijeniti malignitet polipa, te ga se šalje na analizu. Karcinomi debelog crijeva počinju kao polipi, pa je odstranjenje polipa važna mjera u prevenciji karcinoma. Mali se polipi unište vrućim kliještima, a veći se odstrane dijatermijskom omčom ili kliještima. Preko kolonoskopa liječnik uvodi omču. Zaomči polip i odstrani ga uz pomoć električne struje. Za vrijeme polipektomije nećete osjećati bol.

Liječnik će Vam reći nalaz pretrage, a na analizu ćete morati pričekati nekoliko dana, do 10 dana. Ukoliko ste dobili sedative za vrijeme pretrage, ne možete sami voziti automobil, morate imati pratnju za kući i kod kuće kroz neko vrijeme. Bez obzira što se osjećate dobro ipak su vam refleksi usporeni, a prosuđivanje sporije tijekom cijelog dana. Možete dobiti grčeve i nadutost od apliciranog zraka za vrijeme pretrage. Te smetnje brzo nakon puštanja vjetrova popuste. Nakon pretrage možete jesti, no nakon polipektomije moguće je da će Vam liječnik zabraniti određenu hranu kroz određeno vrijeme.

Kolonoskopija i polipektomija su zahvati koji su relativno sigurni kada ih izvode posebno uvježbani liječnici s iskustvom u tom području kao što je Mladen Makitan, dr. med. internist . Jedna od mogućih komplikacija je perforacija, puknuće stijenke crijeva što zahtijeva hitan kirurški zahvat. Krvarenje može nastupiti na mjestu polipektomije, ali je obično blago. Krvarenje samo staje ili se može kontrolirati putem kolonoskopa. Rijetko zahtijeva daljnje praćenje ili kiruršku intervenciju. Neki bolesnici mogu imati reakciju na sedativ ili komplikacije vezane na kardiovaskularni ili dišni sustav. Iako su komplikacije nakon kolonoskopije rijetke, važno ih je na vrijeme uočiti. Konzultirajte se sa svojim liječnikom ako se javi jaka bol u trbuhu, zimica, tresavica i povišena temperatura, rektalno krvarenje većeg intenziteta. Krvarenje se može javiti i nekoliko dana nakon pretrage.

Liječnik će Vas savjetovati o vrsti i načinu prehrane i načinu čišćenja. Svaki bolesnik osobno dobiva upute od medicinske sestre te u pisanom obliku. Za kvalitetnu pretragu cijevo mora biti potpuno čisto.
Većinu lijekova se može nastaviti uzimati, ali neki lijekovi utjeću na pripremu ili samu pretragu. Obavijestite svog liječnika o lijekovima koje koristite osobito da li uzimate Aspirin, Andol, lijekove za artritis, antikoagulanse, inzulin ili preparate željeza. Isto tako napomenite alergije na lijekove. Isto tako upozorite liječnika o mogućoj potrebi za antibiotskom profilaksom ukoliko bolujete od bolesti srčanih zalistaka.
Ove informacije su općenite i služe za dobivanje opće slike o dijagnostičkoj pretrazi. Za specifična pitanja savjetujte se sa liječnikom prije pretrage.

Za detaljnije informaciji o kolonoskopiji, jelovnicima i pripremi za samu pretragu, kliknite ovdje.

Reference:

Saznajte više o kolonoskopiji

Video - kolonoskopija s polipektomijom

Video - detaljni simulacija postupka kolonoskopije

Datoteke