Hrvatski English
Gdje se nalazite:   Pitaj za zdravlje - Naslovnica Članci Interna medicina Test na skriveno (okultno) krvarenje u stolici

Test na skriveno (okultno) krvarenje u stolici

11.05.2010

Kod 10 % osoba iznad 45 godina starosti kolonoskopskim su pregledima nađeni polipi (izrasline), koji ukoliko su veći od 0,5 cm lako zakrvare, a njih 1 % prelazi u maligni oblik (rak).

Test na skriveno (okultno) krvarenje u stolici

Testiranje stolice (blata) na okultno (skriveno, oku nevidljivo) krvarenje je vrlo važno u prevenciji raka debelog crijeva. Ovaj test pokazuje krvarenje iz probavnog trakta, iako krv u stolici nije vidljiva prostim okom. Nedavna ispitivanja su pokazala, da redovita testiranja smanjuju smrtnost od ovog tipa raka. Test može biti i lažno pozitivan, a to se najčešće događa kod osoba sa hemoroidima te žena sa menstruacijom. Svakako je potrebno napomenuti, da krvarenja u probavnom traktu mogu uzrokovati i neki lijekovi kao što je aspirin, kao i kod osoba koji su pojeli veće količine crvenog mesa. Zbog navedenog razloga, aspirin i slični lijekovi se ne smiju upotrebljavati 2 dana prije testiranja. Ovaj test preporučujemo osobama starijim od 50 godina, a osobe koje u obiteljskoj povijesti imaju osobu koja je oboljela od raka debelog crijeva bi svakako ovaj test morale napraviti već nakon 40 godina života.

Testiranje je brzo, jednostavno i bezbolno, a nalaz kojeg priželjkujemo je – negativan, što znači da u stolici nije pronađena krv. Pozitivan nalaz upućuje na prisutno krvarenje u probavnom traktu, zbog čira na želucu ili crijevu, tumora ili hemoroida. Rano otkrivanje raka debelog crijeva se testiranjem na okultno (skriveno) krvarenje u stolici pokazalo učinkovito zbog jednostavnosti primjene i relativno niskih troškova metode u usporedbi sa troškovima liječenja. U velikim populacijskim studijama testiranja na okultno krvarenje u stolici, a sve u svrhu ranog otkrivanja raka debelog crijeva, pozitivan rezultat zabilježen je kod 1% do 5% ispitanika. Pozitivna reakcija je indikacija za daljnje dijagnostičke postupke, najčešće kolonoskopski pregled (kolonoskopija).

Slika 1. - Polip u debelom crijevu

                           
Slika 2. - Tester na okultno krvarenje, negativan rezultat analize 
 
          Slika 3. - Pozitivan rezultata na što upućuje plava obojenost u području uzorka stolice

Rak debelog crijeva je u svijetu vrlo učestala maligna bolest koja je u stalnom porastu, baš kao i smrtnost zbog tog tipa raka. Kod 10 % osoba iznad 45 godina starosti kolonoskopskim su pregledima nađeni polipi (izrasline), koji ukoliko su veći od 0,5 cm lako zakrvare, a njih 1 % prelazi u maligni oblik (rak).


Priprema


Prije izvođenja testa (uzimanja uzorka stolice) nisu potrebna ograničenja u prehrani. Potrebno je izbjegavati dodatke vitamina C kao i sokove od agruma tri dana prije testa, kao i tijekom razdoblja u kojem se uzimaju uzorci stolice.